Conducătorii auto care trebuie să-şi preschimbe permisele de conducere vor mai putea ieşi în trafic doar dacă trec de vizitele medicale. Această măsură va deveni obligatorie începând din data de 19 ianuarie a anului viitor, când va intra în vigoare noul Cod rutier.
Potrivit reglementărilor legislative, noile reglementări rutiere stabilesc că prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permise deţinute. Persoanele care suferă de afecţiuni de sănătate incompatibile cu şofatul nu vor primi permisul de conducere, doar dacă, ulterior, vor demostra că nu mai suferă de afecţiuni care să nu le permită să iasă în siguranţă în traficul rutier.
O altă noutate adoptată prin reglementările legislative este că mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. În acest caz, permisul poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Permisul pentru această categorie va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.
Persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria „AM” „A1” şi „B1” pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră şi a căror capacitate cilindrică este sub 50 de centimetri cubi. Pe de altă parte, aceste autovehicule vor putea fi conduse, în continuare, de persoanele care deţin deja permise de conducere.
În prezent, mopedele şi triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de şcolile de şoferi.
Legea conţine câteva reglementări şi în ceea ce priveşte circulaţia pe biciclete. Astfel, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Totodată, categoriile şi subcategoriile de vehicule pentru care au fost emise permise de conducere anterior datei de 19 ianuarie 2013 se echivalează cu categoriile de vehicule pentru care se eliberează permise de conducere.
Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012, după ce a fost adoptată de deputaţi la final de octombrie si de senatori în septembrie.